Ministerstva dokončila vyhodnocení plnění svých protikorupčních programů

Ministerstva a další ústřední správní úřady splnily svou povinnost stanovenou Rámcovým resortním interním protikorupčním programem a v prvním čtvrtletí roku 2020 provedly vyhodnocení plnění svých Resortních interních protikorupčních programů za období 2018 – 2019.

Resortní interní protikorupční programy (RIPPy) jsou soubory postupů a opatření, které mají odstranit nebo v maximální možné míře omezit předpoklady pro vznik korupčního jednání v rámci resortů (ministerstev a jiných ústředních správních úřadů). Navazují na Rámcový resortní interní protikorupční program (RRIPP), který stanoví minimální rámec RIPPů jednotlivých resortů. Aplikace RRIPP umožňuje v jednotlivých resortech zajistit s využitím existujících materiálů standardizovanou strukturální a obsahovou podobu boje s korupcí ve formě RIPPů, jako výchozích dokumentů preventivního boje proti korupci, odpovídajících aktuálním protikorupčním dokumentům vlády. Zároveň však RIPPy odrážejí specifika jednotlivých resortů.

Hlavním cílem RIPP je vymezit v jednotlivých organizačních útvarech resortu oblasti s možným korupčním potenciálem, identifikovat v nich klíčová korupční rizika, zhodnotit relevantní kontrolní a řídící mechanismy a případně tyto mechanismy prostřednictvím nápravných opatření posílit.

K dosažení výše uvedených cílů si v RIPP každý resort stanoví úkoly, které jsou rozděleny do těchto tematických celků: vytváření a posilování protikorupčního klimatu, transparentnost, řízení korupčních rizik a monitoring kontrol, postupy při podezření na korupci a vyhodnocení interního protikorupčního programu. U každého ze stanovených úkolů je určena odpovědnost, případně spoluodpovědnost za plnění úkolu, a termín jeho plnění. Odpovědnou osobou za RIPP je ministr, resp. vedoucí správního úřadu.

Rámcový resortní interní protikorupční program naleznete na webu Korupce.cz.

Pomohla vám tato stránka?

Ano
Ne
Děkujeme vám za zpětnou vazbu.